ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΕΙΣΜΑΤΩΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΣΑΝ ΤΑ ΓΥΜΝΩΣΕΙΣΟ ποιητής ισχυρίζεται ότι τα σπίτια πεισμώνουν. Θα συμφωνήσω. Άλλοτε πέφτουν και στοιχειώνουν τις αναμνήσεις -  κι είναι, πράγματι, τότε πολύ ενοχλητικό το πείσμα τους, γιατί, παρ' ό,τι χαμένα από τους χάρτες των οδών, έτσι ανύπαρκτα, εξαϋλωμένα κυριολεκτικά -   διασώζουν μια μορφή ύπαρξης μέσα στο μνημονικό. Πονούν μαζί του και ενοχλούν συνεχώς το μυαλό με μια άχρηστη πρακτικά υπενθύμιση, ότι υπήρξαν. Τα πεσμένα σπίτια φορτώνουν μέσα στην ανυπαρξία τους συνεχώς το μυαλό με απουσία. Κι η απουσία έχει όγκο.
Απουσία είναι  ο τόπος  που έχασες, που θανατώθηκε. Οι άνθρωποί που έφυγαν. Κυρίως όμως η ολοκληρωτική απόσβεση του ίχνους τους, γιατί χάθηκε η μαρτυρία ότι υπήρξαν.
Έτσι πεισμώνουν τα πεσμένα σπίτια. Υπάρχουν και τ' άλλα  όμως, τα όρθια.  Συλημένα, με πεσμένους σοβάδες, με ξεριζωμένα  σιδερικά, χάσκοντας χωρίς παντζούρια. Κι αυτά πεισμώνουν με τον τρόπο τους. Τα άδεια τους στόματα εκφέρουν αυτό που για πάντα έχει χαθεί.
Δεν ξεμπλέκεις εύκολα με τα σπίτια. Είτε πεσμένα, είτε ερείπια είναι μεγάλος μπελάς. Μπορείς, για να νοστιμέψεις λίγο το στόμα σου από την πίκρα, να τα αναπαλαιώσεις και να τα κάνεις εστιατόρια.  Έτσι νιώθεις  για λίγο μια ευφορία. Μέχρι να χωνέψεις. Ή τα κάνεις τράπεζες να σου προκαλούν δέος, εσένα,του  υποδεέστερου της πραγματικότητας πελάτη, που έρχεσαι να πληρώσεις τη δόση της μεζονέτας με την κοινόχρηστη πισίνα.
Απελεύθερος, ναι, όμως με χρέη.
Κι αν τύχει κι έχεις γεννηθεί την  κρίσιμη αυτή τελευταία ελληνική πεντηκονταετία, δεν προφταίνεις καν να πονέσεις, να ματώσει ποιητικά η ψυχή σου, γιατί αλλάζουν τόσο άτιμα οι τόποι, τα νησιά, οι στεριές, οι θάλασσες, ατιμώνονται με τέτοια ταχύτητα τα δρομολόγιά σου κι ο δόλος τόσο τα συναρπάζει, που υποκλίνεσαι τελικά στην αλλαγή  για να επιβιώσεις. Τη λες κι ανάπτυξη. Και πορεύεσαι.

1 σχόλιο:

hdd345f είπε...

κι εδώ είναι ωραία, θα ξανάρθω :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...