το σπίτι του Παλαμά, η Νεώτερη Ιστορία και η αναγκαιότητα των πλειστηριασμών

πρώτα λίγη απογείωση στην Ιστορία:
I.Η Οικία του Κωστή Παλαμά (1859 - 1943), σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Περιάνδρου αριθ. 5 στη συνοικία της Πλάκας, απέναντι - και με θέα - τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.


Το Σπίτι της Πλάκας

Η Οικία Κωστή Παλαμά στην Πλάκα είναι ένα διώροφο κτίριο που οικοδομήθηκε μέσα στη δεκαετία 1920-1930. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια.
Το 1935, ο Κωστής Παλαμάς, σε μεγάλη πια ηλικία, αναγκάστηκε να μετακομίσει, μετά την έξωσή του από την προηγούμενη κατοικία του στην οδό Ασκληπιού αριθ. 3, κατεδαφισμένη σήμερα όπου είχε ζήσει περισσότερα από σαράντα χρόνια (1894 - 1935), στο πλακιώτικο σπίτι της οδού Περιάνδρου 5. Στο σπίτι αυτό σ' ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου κατοικούσε ο Παλαμάς, η σύζυγός του Μαρία Βάλβη και η κόρη τους Ναυσικά, μοιραζόμενος το σπίτι και με άλλους ενοίκους. Σε αυτή την οικία, ο Παλαμάς έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του.

Υπέρθυρη επιγραφή στην Οικία Παλαμά, Πλάκα
Στο σπίτι αυτό έζησε ο Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του κι άφησε την τελευταία του πνοή, εν μέσω γερμανικής Κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Στην πάνδημη κηδεία του, πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σπίτι της οδού Περιάνδρου και στους γύρω δρόμους για να συνοδέψει τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία. Η νεκρώσιμη ακολουθία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού, τελέστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1943 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Στην κηδεία παραβρέθηκε όλος ο πνευματικός κόσμος της χώρας: Σπύρος Μελάς, Άγγελος Σικελιανός, Γιώργος Θεοτοκάς, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ηλίας Βενέζης, Σωτήρης Σκίπης, Ιωάννα Τσάτσου, Γιώργος Κατσίμπαλης, Μαρίκα Κοτοπούλη κ. ά. Ο Άγγελος Σικελιανός αποχαιρέτησε τον Παλαμά με τη φράση: «Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα».
Σήμερα, η Οικία Κωστή Παλαμά έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μια μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κύρια είσοδο του σπιτιού αναγράφει: "Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943"
πηγή: Wikipedia
Kαι τώρα και η προσγείωση.  Προσδεθείτε:

II.
Την τελευταία στιγμή σώθηκε η οικία του ποιητή Κωστή Παλαμά, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε δημοπρασία. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα κατάφερε να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών της με την τράπεζα και έτσι ματαιώθηκε η δημοπρασία.


Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας. Ως πρώτη τιμή προσφοράς είχε οριστεί το ποσό των 1.066.000 ευρώ.


Στο σπίτι αυτό στην Πλάκα έζησε ο Κωστής Παλαμάς τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του (1935-1943), μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά. Σε αυτό το σπίτι πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943. 


Το κτίριο ανήκε και ανήκει σε ιδιώτη, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.


Το Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και σε άλλους φορείς, τράπεζες και ιδρύματα, προκειμένου να βοηθήσουν στην προσπάθεια να σωθεί το κτίριο και να περιέλθει είτε στην Πολιτεία, είτε σε κάποιο πολιτιστικό φορέα για να μετατραπεί σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών.


πηγή: 


σχόλιο δικό μας: 
πάλι καλά που, έστω προσωρινά, το σπίτι δεν πουλήθηκε για να γίνει τράπεζα ή ναυτιλιακά γραφεία. Πολλοί ίσως θα πουν "σιγά τη ζημιά". Την πλακέτα ότι αυτό υπήρξε το σπίτι του Παλαμά κανείς δεν θα την έβγαζε και θα το ανακαίνιζαν το σπιτάκι που έχει γίνει ερείπιο, και θα το γνώριζε και τόσος κόσμος που θα έμπαινε καθημερινά. Αλλά αυτό μόνο είναι το θέμα; Ο ίδιος ο τόπος (το τοπίο, το σπίτι, το αγριολούλουδο, το βουνό) δεν είναι φορέας μνήμης και συνέχειά της; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει η οικία του Παλαμά, παρά μόνο οικία της ποίησης και του πνεύματος; Είναι ποτέ δυνατόν σε μια ανεπτυγμένη (sic) ευρωπαϊκή χώρα να μην προστατεύονται τα μνημεία της σύγχρονης πνευματικής ιστορίας; Να εξαναγκάζονται σε κινητοποίηση οι θεσμοί μόνο υπό πίεση
jiagogina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...