"Κίνητρα για ζευγάρια" της Άννας Δαμιανίδη ("ΤΑ ΝΕΑ", 23/3/2011)


 Κίνητρα για ζευγάρια

      ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ∆ΑΜΙΑΝΙ∆Η

   ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ" 23 Μαρτίου 2011

Το παράθυρο του ηµιυπόγειου διαµερίσµατος βγαίνει στο πεζοδρόµιο. Το νέο ζευγάρι ανεβάζει από κει ένα καρότσι µωρού, ύστερα σκαρφαλώνει κι αυτό να µαζέψει λίγο ήλιο στο ενάµισι µέτρο που έχει δώσει ο παλιός ΓΟΚ ελεύθερο µπροστά στην πολυκατοικία. Περνάνε αυτοκίνητα δίπλα, το µωρό αντικρύζει τον κόσµο ανασαίνοντας εξατµίσεις, ακούγοντας θόρυβο, και αντικρύζοντας το κάτω µέρος στενών µπαλκονιών. Αν και αντικρύζει βέβαια µόνο τα πρόσωπα της µαµάς και του µπαµπά του, οι οποίοι έχουν ύφος σα να βρίσκονται σε πάρκο, ένεκα ο ήλιος. Χαλαρώνουν, χαµογελούν. Υπάρχει σίγουρο κίνητρο για νέα ζευγάρια που εγκαθίστανται στις παλιές πολυκατοικίες του κέντρουτης Αθήνας, κι αυτό είναι η φτώχεια. Οσα άλλα και να δώσει οδήµος γιαναεπιστρέψουν οι κάτοικοι στις γειτονιές που έχουν παρατήσει κανένα δεν θα είναι τόσο αποτελεσµατικό. 


Υπήρχε µια εποχήπου πολλά νέα ζευγάρια ήρθαν να µείνουν στα µικρά και στριµωγµένα αυτά διαµερίσµατα. Αλλά µετά απέκτησαν σοβαρά κίνητρα για να κινηθούν βορείως και νοτίως. ∆εν είχαν προλάβει να βγάλουν µια καρέκλα στο µπαλκόνι τους, και η θέα κλείστηκε από µια παρόµοια µε τη δική τους πολυκατοικία που χτίστηκε απέναντι σε χρόνο µηδέν. ∆εν είχαν προλάβει να αγοράσουν αυτοκίνητο και ο χώρος για να το παρκάρουν είχε εξαφανιστεί. Στην αυλή του κτιρίου όπου πήγαιναν σχολείο τα παιδιά τους χτίστηκε µια πολυκατοικία που σκοτείνιασε τον τόπο. Τα οποία παιδιά µόλις µεγάλωσαν και βρήκαν δουλειά της προκοπής µετακόµισαν σε καλύτερα µέρη, κι ούτε το κίνητρο να δουν τους γονείς τους, όσους δεν κατάφεραν να φυγαδευτούν, δεν ήταν αρκετό για να ξαναγυρίζουν στο κέντρο. 

Ετσι είναι οι άνθρωποι, το διαρκές κίνητρό τους είναι να ζουν καλύτερα. Αλλά πάντα θα βρίσκονται φτωχοί να έρχονται στις γειτονιές που αφέθηκαν να γίνουν αβίωτες. Μέχρι να ξεφύγουν κι αυτοί για κάτι καλύτερο. 

Κι αν µπορούσε στ’ αλήθεια να γίνουν οι γειτονιές κάπως καθαρές και κάπως φροντισµένες, να αποκτήσουν αξιοπρέπεια, ίσως στο µέλλον τα εγγόνια όσων δεν µπορέσουν να µετακοµίσουν να έχουν ένα κίνητρο για κυριακάτικες επισκέψεις. 

http://pezotis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...