μουσείο γούνας και πολιτισμός

Το μπλογκ, με την γνωστή εμμονή του για τα σπίτια, ανακάλυψε χάρη στη φίλη κτηνίατρο Κάκη Πριμηκύρη το ερειπωμένο αρχοντικό Μπασάρα στην Καστοριά. 
Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες από το http://kastoria.wifi-192.gr/catalog/poi_culture/4/18

 ......................................................

Στο λιθόστρωτο δρομάκι της οδού Βυζαντίου, στο Ντολτσό, σώζονται τρία από τα σημαντικότερα αρχοντικά της Καστοριάς, μεταξύ αυτών και το αρχοντικό Μπασάρα. Το κτίσμα είναι ένα από τα αρχαιότερα αρχοντικά. Κατασκευάστηκε το 1750 και ήταν τριώροφο. Ο τρίτος όροφος όμως κατέρρευσε το 1888. Η κάτοψή του είναι ορθογώνια και κυριαρχεί ένας μόνο άξονας με εσωτερική διαίρεση, που ακολουθεί τον κύριο άξονα, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο που καταλαμβάνει όλο το μέτωπο της κατοικίας. Το αρχοντικό χτίστηκε από Κωνσταντινοπολίτη έμπορο.......................................................................
Πήρα την αφορμή να ψάξω για το αρχοντικό από μια επιστολή που έλαβα, της φίλης Κάκης, με αποδέκτες τους κυβερνώντες τη χώρα. Πώς εμπλέκονται τα κτήνη με τους κυβερνώντες; Και με το αρχοντικό της Καστοριάς;
Διαβάστε...
...και τα συμπεράσματα δικά σας:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Υφυπουργοί, Κυρίες και Κύριοι

Πρόσφατα πληροφορήθηκα την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την ένταξη του έργου με τίτλο "Αναπαλαίωση Αρχοντικού Μπασάρα – Δημιουργία Μουσείου Γούνας" και φορέα τον Δήμο Καστοριάς, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) "Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013", κατά το άρθρο 21, παρ. 8 του Νόμου 3614/2007.

Συγχαρητήρια για την απόφασή σας να διασωθεί το Αρχοντικό Μπασάρα, σπουδαίο δείγμα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Σε αντίθεση με την σωστή αυτή απόφαση όμως, εντύπωση μού κάνει το γεγονός πως θεωρείτε την εμπορία της γούνας "δείγμα πολιτισμού". Σε τέτοιο βάθμο μάλιστα που όχι μόνο να επιτρέπετε αλλά και να επιδοτείτε τη δημιουργία μουσείου με εκθέματα σχετικά με τη γουνοποϊία, δηλαδή την βαναυσότητα και το φόνο, για την παραγωγή ενός προϊόντος που υπηρετεί μονάχα την ανάγκη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.  Η χώρα μας δεν μπορεί να έχει από τη μια την Ακρόπολη και από την άλλη ένα μουσείο γούνας, δηλαδή ένα μουσείο που δεν ταυτίζεται με τον πολιτισμό αλλά με τον πόνο και την οδύνη.

Η γούνα είναι ΠΡΟΙΟΝ ΟΔΥΝΗΣ, ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ. Και δεν ζούμε στην Παλαιολιθική Εποχή αλλά στο 2011. Είναι πραγματικά προκλητική η δήλωση του δημάρχου της Καστοριάς κ. Χατζησυμεωνίδη που λέει ότι "το σημαντικό αυτό αρχοντικό όχι μόνο θα διασωθεί, αλλά θα αποκτήσει και συγκεκριμένη χρήση, θα πάρει νέα ζωή". Σε ποια "νέα ζωή" αναφέρεται ο δήμαρχος, σε εκείνη των τοίχων του οικήματος;; Προφανώς όχι στα εκατομμύρια πτώματα και στα εκατομμύρια ζώα που γεννήθηκαν για να ζήσουν μια σύντομη και βασανιστική ζώη μόνο και μόνο για να γίνουν γούνινη τσάντα, παλτό, γάντια, παπούτσια...

Το επίπεδο ενός πολιτισμού κρίνεται από τη συμπεριφορά μας προς αυτούς που βρίσκονται στο απόλυτο έλεός μας. Και εκεί από όπου απουσιάζει τελείως το έλεος, δεν είναι ο τόπος του πολιτισμού, εκεί είναι ο τόπος της κόλασης. 

Όχι Κυρίες. Και όχι Κύριοι. Δεν θέλω η χώρα μου να συναγωνιστεί ούτε και να ανταγωνιστεί τους Κινέζους, όπως φιλοδοξεί ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης. Ούτε τους Αμερικάνους, ούτε τους Νοτιοαφρικάνους, ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε τους Καναδούς. Διατηρώ ακόμα την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, για τον οποίο και αγωνίζομαι, γι' αυτό και δεν θέλω η χώρα μου να συναγωνιστεί τη δραστηριότητα καμίας άλλης χώρας που προάγει την Αλόγιστη Βία και συντηρεί την Παρακμασμένη Ηθική.

Από όσο γνωρίζω, ο προϋπολογισμός του έργου (αναπαλαίωση και μουσειολογική μελέτη) θα φτάσει τα 2.000.000 ευρώ. Ως φορολογούμενος πολίτης, αυτό το βρίσκω τουλάχιστον προκλητικό και παράλογο, εκατομμύρια ευρώ - χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων - να δίνονται για τη βιομηχανία γούνας χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους, για την συνέχιση ενός φονικού κλάδου και την δημιουργία ενός μουσείου που θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία του πόνου, του φόβου  και του φόνου.

Και είναι τουλάχιστον αστείο να μάς λέτε ότι η γούνα είναι "οικολογική"... Γνωρίζουμε ότι για την επεξεργασία της χρησιμοποιούνται τοξικές ουσίες, και τόνοι αποβλήτων παράγονται από τα εκτρεφόμενα ζώα. Και ακόμη γνωρίζουμε ότι αυτά τα απόβλητα βλάπτουν σοβαρότατα το περιβάλλον. Όχι κύριοι... ο φόνος των ζώων που γεννιούνται μόνο και μόνο για να ζήσουν μια τέτοια ζωή μέσα στα κλουβιά όπου οδηγούνται στην τρέλλα, στον κανιβαλλισμό, στον αυτοτραυματισμό, και στον αυτοακρωτηριασμό τους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει "δείγμα πολιτισμού".  

Κατά συνέπειαν, ως άνθρωπος (σκεπτόμενος και συναισθανόμενος), ως πολίτης και ως φορολογούμενος, κρίνω οτι η γούνα δεν μπορεί και δεν δικαιούται να έχει "το δικό της μουσείο". Θεωρώ πως ένα τέτοιο μουσείο είναι ντροπή για τη χώρα μας, και δεν διδάσκει στα παιδιά μας καμία απολύτως πολιτιστική αξία, τουναντίον διδάσκει μόνο την την βία, την αδιαφορία προς τη ζωή και την απόλυτη ηθική αναλγησία.

Έτσι λοιπόν, σάς καλώ να αναθεωρήσετε άμεσα την χρηματοδότηση αυτού του μουσείου και να διαθέσετε το αρχοντικό για κάποια άλλη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, σύμφωνα με την κρίση σας.

Με εκτίμηση

Κάκη Πριμηκύρη, DVM
(σε συμπαράσταση προς τους πολίτες κατά της χρηματοδότησης και χρήσης ζώων για γούνα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...