"Η «ατυχία» του Ακροπόλ Παλάς" Tου Νικου Βατοπουλου ("Καθημερινή", 14/1/2012)

........................................................

Η «ατυχία» του Ακροπόλ Παλάς


Tου Νικου Βατοπουλου

Η φωτιά στο Ακροπόλ Παλάς, την περασμένη Δευτέρα, ήρθε να επισφραγίσει με τον πλέον συμβολικό και τελετουργικό τρόπο την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να προστατεύσει την περιουσία του. Για την αθλία κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει το εξαιρετικό αυτό κτίριο του αθηναϊκού μεσοπολέμου, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού στο 100% από το 2003 (μετά την αλήστου μνήμης και μεγάλου κόστους παρένθεση «επιχειρηματικών» κινήσεων), μέγιστες είναι οι ευθύνες της κρατικής γραφειοκρατίας, όπως και της αβαθούς σχέσης κάθε υπουργού Πολιτισμού (ανεξαιρέτως) με την ιστορία της Αθήνας, την οποία υποτίθεται προστατεύει.
Ενδεικτικές της απουσίας ουσιαστικού σχεδίου για την ανάδειξη αυτού του σπάνιου για την Αθήνα κτιρίου είναι οι αοριστολογίες και η μυστικοπάθεια που τηρούν εκ μέρους του ΥΠΠΟΤ για τη μελλοντική χρήση του Ακροπόλ Παλάς. Εχει πλέον ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προκήρυξη του εργολάβου (με 80 αιτήσεις) και αναμένεται η δημοσίευση για να αρχίσει η αποκατάσταση του κτιρίου με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ (έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ). Και αναρωτιέται ο πολίτης: Τι σκέψεις έχει το ΥΠΠΟΤ που λιβανίζει την αξιοποίηση του Ακροπόλ, αρχικά από το 1999 έως σήμερα; Ασάφεια. Ελλειψη στόχου. «Πολιτιστικές χρήσεις», μας λέει το ΥΠΠΟΤ. Καταλαβαίνετε τίποτε εσείς; Ισως, λέει, συνδεθεί και με τη λειτουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (που ως γνωστόν «λειτουργεί» θαυμάσια). Μια σκέψη που την είχε διατυπώσει και ο Π. Τατούλης προ ετών και η οποία ζεσταίνεται και ξαναζεσταίνεται, αλλά κανείς δεν μας λέει κάτι συγκεκριμένο, λες και το Ακροπόλ Παλάς ανήκει στο Ουζμπεκιστάν και όχι στην Ελλάδα.
Αν είχαν τη στοιχειώδη ευαισθησία στο ΥΠΠΟΤ, θα είχαν αντιληφθεί ότι η παρ’ ολίγον καταστρεπτική πυρκαγιά στο Ακροπόλ Παλάς έχει προκαλέσει οργή, θυμηδία, ειρωνεία και αγανάκτηση σε όσους πονούν ακόμη αυτήν την πόλη. Η σιωπή του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου επιβεβαιώνει την απόσταση του υπουργείου του από το κοινό αίσθημα και την κοινωνία. Το χειρότερο είναι η σκέψη ότι τέτοια ιστορικά κτίρια έχουν καταντήσει «υποθέσεις» στα γραφεία στείρων γραφειοκρατών. Ας μας διαψεύσουν με έργα. Από ανακοινώσεις με τις οποίες απαλλάσσουν τον εαυτό τους από τις ευθύνες χορτάσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...