Μάρκος ΒενιόςΟ Μάρκος Βενιός (1946-) είναι ζωγράφος, αγιογράφος και συντηρητής έργων τέχνης. Γεννήθηκε στη Φολέγανδρο, την οποία υπερασπίζεται με πάθος ως γενέτειρά του. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής, παρακολούθησε μαθήματα συντήρησης έργων τέχνης που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και εργάστηκε ως συντηρητής στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 1862 έως το 1990. Στην περίοδο 1972-1976 συμμετείχε στην τοποθέτηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλοπούλου στην Πλάκα, των οποίων ανέλαβε τη συντήρηση. Για το έργο αυτό του απονεμήθηκε ασημένια κύλικα στα εγκαίνια του μουσείου. Ανέλαβε επίσης αργότερα τη συντήρηση των περισσότερων κεραμικών εκθεμάτων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το 1984 ίδρυσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Φολέγανδρος», του οποίου είναι πρόεδρος, καθώς και το λαογραφικό Οικολογικό Υπαίθριο Μουσείο στην Άνω Μεριά Φολεγάνδρου, του οποίου είναι διευθυντής. Ζει στην Αθήνα, αλλά αφιερώνει πολύ χρόνο ξεναγώντας φίλους και επισκέπτες του μουσείου. Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Χώρας οργανώνει εκθέσεις αλλά και εξορμήσεις στη Σαντορίνη, τη Σίφνο, την Ανάφη, την Αμοργό, την Πάρο, τη Σέριφο, την Ίο και άλλα νησιά.


για περισσότερα για το Μάρκο Βενιό και το εργαστήριό του, δείτε τον ιστότοπο daysart.gr, που φιλοξενεί το δημιουργικό αγώνα μιας "άλλης" Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...