Χώροι Τέχνης Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου»

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Doryssa seaside resort, στο Πυθαγόρειο Σάμου έχει χτιστεί ένα χωριό στην αρχιτεκτονική παράδοση της Σάμου. Εδώ στεγάζεται το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» από τη σύστασή του, τον Αύγουστο του 1993. Το όνομά του αποτελεί απόδοση τιμής στον αείμνηστο δάσκαλο Νικόλαο Δημητρίου, που το έργο του, ανεκτίμητη προσφορά στη λαογραφία και την πνευματική πορεία του νησιού, βραβεύτηκε επανειλημμένα από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο άξονας γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οι δραστηριότητες του ιδρύματος είναι: Η συγκέντρωση, μελέτη και καταγραφή θεμάτων της ιστορίας, της λαογραφίας, της αρχαιολογίας, του φυσικού πλούτου του νησιού κλπ. Η βελτίωση της πολιτιστικής εικόνας του νησιού με την οργάνωση εκδηλώσεων, παρουσίαση καλλιτεχνικών σχημάτων υψηλού επιπέδου αλλά και η καλλιέργεια του εδάφους και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ανάπτυξη και προβολή του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Η δημιουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης με σκοπό τη συλλογή βιβλίων Σαμίων συγγραφέων, που θα χρησιμεύσει σε μελετητές της Σάμου.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ιδρύματος, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συνέδρια ημερίδες και σεμινάρια για θέματα που αφορούν το νησί. Για το σκοπό αυτό διατίθενται 2 αίθουσες 220-250 ατόμων, με πλήρη οπτικοακουστικό εξοπλισμό, και 2 αίθουσες 50 ατόμων για σεμινάρια και εκθέσεις, που μπορούν να ενοικιαστούν και για ανεξάρτητεs εκδηλώσεις.

Ένας από τους πρώτους στόχους του ιδρύματος ήταν η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο ιδρύθηκε για να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής ζωής στο νησί ως το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και λειτουργεί από τον Μάιο του 1997. Τα γεωργικά εργαλεία κατέχουν κεντρική θέση στο μουσείο. Παρουσιάζεται ο κύκλος του ψωμιού, τα σχήματα που παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες και ο συμβολικός χαρακτήρας που του αποδίδουν οι χωρικοί. Υπάρχουν επίσης τα σύνεργα του τσοπάνη, ειδικές προθήκες για τον ψαρά, τον τσαγκάρη, τον καλαθοποιό και το μελισσοκόμο. Ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης ένα κουρείο από την εποχή της ηγεμονίας της Σάμου. Δείγματα της αστικής ζωής του νησιού, εργόχειρα, ενδυμασίες, υφαντικά και διάφορα αντικείμενα του παλιού αστικού σπιτιού είναι εκτεθειμένα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Στον υπαίθριο χώρο του μουσείου έχουν διαμορφωθεί αντίγραφα εργαστηρίων με αυθεντικά εργαλεία: το παλιό σιδεράδικο, το αγγειοπλαστείο με τον τροχό και τις στάμνες έτοιμες για ψήσιμο στο καμίνι, το εργαστήρι του σακοποιού, το ξυλουργείο, το βαρελάδικο, τους χώρους επεξεργασίας του καπνού και των σταφυλιών με το πατητήρι και τον αποστακτήρα και βέβαια το κατώι.

Κατά τη διάρκεια κάθε σχολικού έτους το μουσείο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά των σχολείων. Τη θερινή περίοδο λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο και πωλητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...