Εκόμισαν εις την Τέχνη: αφιέρωμα στον Κ. Καβάφη και στον C. Debussy«Εκόμισαν εις την Τέχνη!»
Την Κυριακή των Βαΐων 13/4/14 ο Χώρος Τέχνης «Ιδιόμελο» φιλοξενεί μια βραδιά αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και στον Γάλλο μουσουργό Claude Debussy - δύο μεγάλους καλλιτέχνες που με την πρωτοποριακή και ιδιότυπη αντίληψη τους περί λογοτεχνίας και μουσικής συνεισέφεραν τα μέγιστα στην τέχνη. Επιλεγμένα ποιήματα από τα Αναγνωρισμένα, Κρυμμένα και Αποκηρυγμένα του Κωνσταντίνου Καβάφη απαγγέλλει ο δημοσιογράφος – φλαουτίστας Πέτρος Στεργιόπουλος. ΄Εργα του Claude Debussy ερμηνεύουν η φλαουτίστα Ελλάς Χαλκιά και η πιανίστα Κατερίνα Καραμπάτσα.

Χώρος Τέχνης «Ιδιόμελο», Ελευθερίου Βενιζέλου  17, Μαρούσι, (πλησίον ΗΣΑΠ)
Έναρξη:  20.30
Είσοδος: 10 ευρώ
Πληροφορίες – κρατήσεις:  210 6817042
................................................................

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Eλλάς Χαλκιά

Γόνος της παραδοσιακής μουσικής οικογενείας των Χαλκιάδων, πήρε τα πρώτα της μουσικά μαθήματα από τον πατέρα της Μάνθο Χαλκιά, κορυφαίο κλαρινετίστα της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μελέτησε φλάουτο με τους καθηγητές Σ. Πρωτοπαππά, Δ. Φωτόπουλο, U. Ruttimann, P. Edmund- Davies και ανώτερα θεωρητικά με τον Χ. Ζερμπίνο. Είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών, διπλωματούχος του Ωδείου Ορφείου Αθηνών (΄Aριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο) καθώς και διπλωματούχος των Μουσικών Βασιλικών Ακαδημιών – LRSΜ. Ως ενεργό μέλος έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διάσημους φλαουτίστες: A. Marion, P. Pierlot, J. C Gerard, L. Ruoho, S. Milan, C. Jans. Α΄ Kορυφαία φλαουτίστα της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1989 - 2013) έχει συνεργαστεί με έγκριτα μουσικά σύνολα: Όπερα Δωματίου Αθηνών, Studio Opera της ΕΛΣ, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Camerata Cortinas - Zurich, Cameratα ΟΜΜΑ κι έχει εμφανισθεί ως σολίστ με την Ορχήστρα Sinfonietta Αθηνών και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Ως μέλος του κουαρτέτου ξυλίνων της ΕΡΤ είχε συμμετάσχει στην παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά. Η παρουσίαση νεότερων ή άγνωστων έργων μουσικής δωματίου Ελλήνων και Ευρωπαίων συνθετών (μεταξύ των οποίων πρώτες εκτελέσεις) έχει αποτελέσει θεμελιώδες μέρος της μουσικής της φιλοσοφίας - απόρροια της οποίας ήταν η δημιουργία του «Τρίο Εναυλία» και η συνεργασία της με την αρπίστα I. Cruceru ενώ αναπόσπαστο μέρος του μουσικού της γίγνεσθαι αποτελεί η διδασκαλία φλάουτου και θεωρητικών: Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά, Μουσική Σχολή Σπάτων, Eράτειο Ωδείο, Ωδείο Φ. Νάκας. Αξιόλογες υπήρξαν οι συνεργασίες με συνθέτες όπως ο Μ. Χριστοδουλίδης, η Σ. Καμαγιάννη και η Ε. Ρεμπούτσικα καθώς και η σύμπραξη με τους ΄Αγγλους πιανίστες J. Smith και J. Alley (LSO). Σημαντικό ορόσημο στην μουσικολογική της έρευνα για το φλάουτο και την ελληνική παραδοσιακή μουσική αποτέλεσαν οι διαλέξεις : “΄H Iστορία του Φλάουτου Διαμέσου των Αιώνων” και “To Δημοτικό Τραγούδι και το Φλάουτο - Παράλληλες διαδρομές από την Αρχαιότητα έως Σήμερα”, που είχε δώσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ημερών Πλαγιαύλου στην πόλη του Βόλου τα έτη 2004 και 2005.΄Ηταν υπεύθυνη διοργάνωσης του Α΄ Χειμερινού Φεστιβάλ Φλάουτου που διεξήχθη στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006 με προσκεκλημένη την Καθηγήτρια της Ακαδημίας Sibelius, L. Ruoho.
Πέτρος Στεργιόπουλος

Αποφοίτησε με δίπλωμα Άριστα παμψηφεί από το Ωδείον Αθηνών (Τάξεις Δ. Φωτόπουλου, Urs Ruttimann) ερμηνεύοντας σε πανελλήνια πρώτη το κονσέρτο του A. Jolivet καθώς και έργο δικής του σύνθεσης.
Masterclasses με τους A. Marion, J.C Gerard, L. Kovacs, A. Kroeper, C. Jans διαδέχθηκαν μαθήματα ιστορικά ενήμερης ερμηνείας σε ιστορικά φλάουτα με τους St. Preston (Dartington School of Arts, Αγγλία), Chr. Gurtner (Austria Barock Akademie) και St. Bet (Scuola di Musica Antica Venezia). Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Ελληνική Ορχήστρα Πατρών (διευθ. Saulius Sondeckis) καθώς και με την Sinfonietta Oρχήστρα Eγχόρδων (διευθ. Γ. Αραβίδης). Εκτός από την Ελλάδα, εμφανίσεις σε Γερμανία (Δημαρχιακό Μέγαρο, Ανόβερο) και Αυστρία (Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, Αίθουσα “Hofmannsthal” - Βιέννη, Πύργος Rothchild, Weidhofen) συνυπάρχουν με την έντονη διδακτική του δραστηριότητα σε Αθήνα και επαρχία (καθηγητής φλάουτου Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς). Ως έκτακτος συνεργάτης έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (διεύθ. Τάτσης Αποστολίδης), τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων και την ορχήστρα I maestri (διευθ. Αναστάσιος Στρίκος). Με το σύνολο «ΈΜΠΝΕΟΣ» φυλλομετρά τη σπάνια εργογραφία ενώ ως απόφοιτος Δημοσιογραφίας (Ινστιτούτο Ακμή, 1998), με ειδίκευση στην ειδησεογραφία ηλεκτρονικών μέσων (Ίδρυμα Μπότση 1999), στρέφει το μουσικογραφικό του ενδιαφέρον γύρω από την ιστορία των Ελλήνων φλαουτιστών. Ως ειδικός συνεργάτης του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής σε θέματα διδασκαλίας του φλάουτου έχει εργαστεί στα προγράμματα VEMUS, Prelude. Με στόχο την ενθάρρυνση της μουσικής εκπαίδευσης σε ακριτικές περιοχές της χώρας μας συντονίζει το πρόγραμμα “Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή”.


Kατερίνα Καραμπάτσα

  Η Κατερίνα Καραμπάτσα γεννήθηκε στη Λάρισα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας απ' όπου και αποφοίτησε με πτυχίο πιάνου το 1992 (τάξη Λ. Ρίζου) και πτυχίο αρμονίας. 
 Παράλληλα με τη φοίτησή της στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του πιάνου στο Ωδείο Αθηνών αποφοιτώντας το 1997 με δίπλωμα πιάνου με το βαθμό “΄Αριστa Παμψηφεί” (τάξη Α. Γαρουφαλή).
  Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη,  Καλαμάτα, Κω, Πάτμο, Σαντορίνη, Σύμη κ.α.), και στο εξωτερικό (Κύπρο, Αλβανία, Αγγλία - Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ιαπωνία).  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Α΄ Χειμερινού Φεστιβάλ Φλάουτου 2006 είχε συμπράξει με την Φλαουτίστα, και Kαθηγήτρια της  Aκαδημίας  SibeliusLRuoho.Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...