Ο Βυσσινόκηπος διά χειρός Τζένης Δριβάλα

Η Τζένη Δριβάλα ανεβάζει στο Ιδιόμελο τον Βυσσινόκηπο του Α, Τσέχωφ, σε μια παράσταση που θα παίζεται μέσα στο Ιδιόμελο, αλλά και στην αυλή! 
Η Τζένη Δριβάλα, σπουδαία υψίφωνος και ερμηνεύτρια ρόλων του κλασσικού θεάτρου, μετά από αλλεπάλληλες σκηνοθεσίες στον χώρο της όπερας, σκηνοθετεί για πρώτη φορά θεατρική παράσταση. 
 Λέει η ίδια:  «Η ιδέα που συζήτησα με τους ιδιοκτήτες του χώρου είναι, να νιώσει ο θεατής σαν να παρίσταται σε ένα κινηματογραφικό πλατώ, όπου γυρίζεται ταινία το θεατρικό έργο.Η διανομή των ρόλων έγινε με «κινηματογραφικα» κριτήρια»


«Εκτός από την αγάπη μου για τον Τσέχωφ και ειδικά τον «Βυσσινόκηπο», ένιωσα ότι αυτό που διαπραγματεύεται –δηλ. η «εκδίωξη» του παλαιού που αδυνατεί να προσαρμοστεί, από το «καινούργιο» που έχει όραμα και επιδιώξεις- είναι κάτι που ζούμε πολύ έντονα αυτήν την στιγμή και μπορεί ο καθένας από εμάς να ταυτιστεί είτε με το ένα στρατόπεδο είτε με το άλλο. Ο Τσέχωφ, σαν μεγάλος συγγραφέας και διανοητής φυσικά, χωρίς να αγνοεί τα τρωτά τους, βλέπει με συμπάθεια και τις δύο πλευρές. Κι εγώ η ίδια βίωσα κάποια στιγμή στη ζωή μου τον δικό μου «Βυσσινόκηπο» και οδηγήθηκα σε αποφάσεις που βάρυναν πολύ στο μέλλον μου. Έχω παρακολουθήσει αρκετές παραγωγές του έργου στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Κορυφαία  θεωρώ το κινηματογραφικό «κύκνειο άσμα» του μεγάλου μας σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Η τραγική διάσταση που έδωσε -ειδικά στον χαρακτήρα της «Λιούμποβ Αντρέγεβνα» θεωρώ ότι είναι αξεπέραστη. Βέβαια δεν πρόκειται να «μιμηθούμε» την ταινία. Εξ άλλου το σινεμά προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες από το θέατρο.Όπως -φαντάζομαι- θα είναι αναμενόμενο, το μουσικό μέρος σε αυτήν την παραγωγή κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι της όλης παρουσίασης.
Για τις μουσικές στιγμές του έργου επέλεξα αποσπάσματα από την όπερα του Ρώσου συνθέτη Ρίμσκυ -Κόρσακοφ «Ο χρυσός πετεινός», που θα ηχογραφηθούν στο στούντιο. Έπειτα θα τα επεξεργασθεί για την τελική τους μορφή με τον δικό του μοναδικό τρόπο  ο εξαίρετος συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης».«Εκτός όμως από αυτά (που αποτελούν την «μουσική επένδυση» του έργου), στην Γ’ Πράξη, όπου δίνεται η χοροεσπερίδα και η γιορτή, οι θεατές ας προετοιμαστούν για ένα μουσικό «live show» από τους συντελεστές της παράστασης.Την μετάφραση – διασκευή έκανα  εγώ η ίδια καθώς και την επιμέλεια των κοστουμιών».

Με επικεφαλής την Τζένη Δριβάλα στον ρόλο της «Λιουμπόβ Αντρέγεβνα», στους άλλους ρόλους εμφανίζονται οι:  

Μαρία Κοντογούρη-Άννια, 
Ερμίνα Γεράρδη-Βάρια, 
Ελένη Μονιώδη-Ντουνιάσσα
Γιάννης Μπόγρης-Λοπάχιν, 
Ανδρέας Παπαγιαννάκης-Τροφίμωφ,
Βασίλης Ασημάκης-Γκάγεφ, 
Αλέξανδρος Γάβαρης-Γιάσσα
και  ο  Γαβριήλ Αντωνέλλος στον ρόλο του Φίρς.

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου, το έργο θα παίζεται Παρασκευή , Σάββατο και Κυριακή για 12 ή 15 παραστάσεις ως τις 20 Οκτωβρίου, με προοπτική να επαναληφθεί τον Μάιο 2015. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...